Bijna nergens eet je zó lekker en gevarieerd als in Singapore, de culinaire hoofdstad van Azië. Dat vinden de Singaporezen zelf ook. Eten behoort tot hun favoriete bezigheden. Sterker nog, eten is voor veel inwoners een obsessief tijdverdrijf. Het is niet ongebruikelijk om het bij het ontbijt te hebben over wat en waar je gaat lunchen, waarna je bij de lunch alweer overlegt over wat je ’s avonds waar gaat eten. Singaporezen wisselen met familie, vrienden en collega’s constant tips uit over culinaire ontdekkingen, foodbloggers zijn halve popsterren en hebben elk hun eigen schare fans. Restaurants maken bovendien zo’n beetje alles wat je maar aan Aziatisch voedsel kunt bedenken; er zijn zelfs eettenten gespecialiseerd in frog porridge (kikkerpap).
Heel belangrijk voor de Singaporees zijn de hawker centres en food courts, die onlosmakelijk bij de cultuur van de stadsstaat behoren. Onlangs schreef ik een verhaal over deze food centers voor NRC Handelsblad, wat betekende dat ik er een groot aantal kon bezoeken, een belevenis op zich. Zo kwam ik bijvoorbeeld in het hawker centre van het Chinatown Complex. Daar vind je tussen de honderden eetstallen ook Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, sinds de eerste editie van de Michelingids in 2016 trotse bezitter van een Michelinster. Voor omgerekend ongeveer 2 euro kun je hier een portie Hainanese chicken rice bestellen met ster. Ook eetstal Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, gevestigd in een klein hawker centre in de buurt van het centrum, bezit een Michelinster. Een twintigtal hawkers in andere food centres hebben van de Michelininspecteurs een Bib Gourmand gekregen, de onderscheiding voor “exceptioneel goed voedsel voor een gematigde prijs”. Het zegt veel over de kwaliteit van het eten in Singapore.
Maar wat is dat eigenlijk, Hainanese chicken rice? Dat is gekookte kip met rijst. Het klinkt belachelijk simpel, maar er zijn bij chicken rice subtiele verschillen in smaak, afhankelijk van de saus waarin de kip gekookt is, de kip zelf en de rijst die vermengd met het kookvocht een meer of minder olieachtige textuur kan hebben. Waarom de chicken rice van Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle nóg beter is dan die van al die andere formidabele eetstallen, niemand kan het vertellen. Maar lekker is-ie.
SaveSave